Energian käyttö

Valaistuksen korjauksen tai investoinnin kannattavuus

Maatalouden valaistuksen korjaamisen tai investoinnin kannattavuus vaatii laskelmien vertailua. Kalliimpien valasimien edullista energiankulutusta ja perinteisten ratkaisujen helppoutta on vaikea hahmottaa ilman perusteellisia laskelmia. Valaistuksen tarjoajilla on omia laskelmiaan, jotka eivät välttämättä huomioi tilan valaistustarvetta kesäisin tai öisin.

Savonia amk:n opinnäytetyön yhteydessä (Jere Lautiainen ja Henri Lotvonen) kehitettiin valaistusinvestointilaskuri, jolla voi kartoittaa uusien valaistusinvestointien kannattavuuden. Laskurin (exel) voit latata tästä. Opinnäytetyöhön "Led-valaistuksella valoa navettaan" voit tutustua TÄSTÄ linkistä. Tutustuessasi materiaaliin voi huomata, ettei led-valaistus ole aina kannattavin vaihtoehto, ainakaan opinnäytetyön valmistumisaikaan.

 

Lypsykarjatilan energiankäyttö

Lypsykarjatilalla energiaa kuluu aina pesuvesien lämmittämiseen ja maidon jäähdyttämiseen. Lisäksi muita suuria sähkönkulutuskohteita ovat

  • Ruokinta
  • Valaistus (varsinkin talvella)
  • Lannankäsittely
  • Ilmanvaihto (riippuen rakennusratkaisuista)

Kaikissa energiankulutuskohteissa on löydettävissä kustannussäästöjä. Pieni investointi säästökohteeseen voi tuoda kannattavuutta useita vuosia tulevaisuudessa.

 
Savonia EU - maatalousrahasto Vipuvoimaa EU:lta ELY-keskus