Työvoima

Työsopimus maatilatyöntekijälle

Maatilan työsuhteissa työsopimus helpottaa sekä työnantajan etä työntekijän oikeuksia. Mm. vapaiden ja lomien pitämisestä sekä työpäivän pituudesta kannattaa sopia, ennen kuin työsopimus allekirjoitetaan. Onko ylityöllä ja viikonlopuilla erillinen korvaus? Kuinka lomien pitämisestä sovitaan?

Työsopimus (PDF)

Maatila työnantajana

Maataloudessa tapahtuu suuria muutoksia tilojen koon kasvaessa. Maatalousyrittäjä tarvitsee yhä useammin ulkopuolista työvoimaa keventääkseen oman työnsä kuormittavuutta. Suurten tilojen hoitamiseen ei enää yrittäjän oma työpanos riitä.

Työohjeoppaat maaseutuyrittäjälle ja nuorille työntekijöille

Nuoren työntekijän palkkauksessa tulee ottaa huomioon hänen ikä. Nuorta työntekijää ohjaavat erilaiset säädökset ja rajoitukset. Esimerkiksi 13–14- vuotiaalla työntekijällä ei saa työaikasäädöksen mukaan teettää ylitöitä. 15- 17 – vuotias työntekijä saa tehdä enintään 80 tuntia vuodessa ylitöitä.

Maaseutuammattiin ry on julkaissut työohjeoppaat maaseutuyrittäjälle ja kesätöihin menevälle nuorelle. Työohjeoppaat löytyvät Maaseutuammattiin ry sivustolta.

Työpaikkailmoituksen laatiminen

Ilmoitus avoimesta työpaikasta kannattaa laittaa näkyviin mahdollisimman laajalle. Ilmoituksen voi tehdä itsenäisesti nettipalvelimella tai soittamalla TE-toimistoon. Kun ryhdyt laatimaan ilmoitusta, tee se huolella kirjallisesti. Tämän vaiheen tärkeyttä onnistuneessa rekrytoinnissa ei pidä vähätellä. Ilmoituksellasi kiinnität työnhakijan huomion ja annat yrityksestä hyvän (tai huonon) kuvan. Tietokortti työpaikkailmoituksen laatimisesta.
 
 
Savonia EU - maatalousrahasto Vipuvoimaa EU:lta ELY-keskus